Αποζημίωση
EL EN
[email protected] +302109818688

Οι δημοφιλέστερες ερωτήσεις

Κέντρο υποστήριξης
Δε βρίσκετε την απάντηση;
Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.
Επικοινωνήστε μαζί μας:
[email protected]

Οι δημοφιλέστερες ερωτήσεις

Πόσο καιρό παίρνει για να λάβω την αποζημίωσή μου;

Αυτό εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της κάθε απαίτησης. Ορισμένες απαιτήσεις αποζημιώνονται γρήγορα (σε λιγότερο από 3 εβδομάδες) και κάποιες άλλες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Μόλις λάβουμε την αίτησή σας, αμέσως υποβάλουμε την απαίτησή σας στην αεροπορική εταιρεία. Μετά εναπόκειται στην αεροπορική εταιρεία να επεξεργαστεί την απαίτηση. Έτσι, εξαρτάται από την ανταπόκριση της αεροπορικής εταιρείας, την εποχή του έτους και τον όγκο των απαιτήσεων που η αεροπορική εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου υπάρχουν συνήθως καθυστερήσεις από την πλευρά των αερομεταφορέων, οι οποίοι δέχονται έναν πολύ υψηλό όγκο απαιτήσεων.

Πού μπορώ να παρακολουθώ την πορεία της απαίτησής μου;

Μόλις υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την απαίτησή σας σας ενημερώνουμε αμέσως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν χρειάζεστε πρόσθετες πληροφορίες για την απαίτησή σας, μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο [email protected].

Ασχολείστε επίσης με καθυστέρηση, απώλεια ή ζημιά αποσκευών;

Ναι, η AirLawyer θα βοηθήσει επίσης να διεκδικήσετε την αποζημίωση που σας οφείλεται λόγω προβλημάτων αποσκευών, συμπεριλαμβανομένων της απώλειας και των ζημιών. Δεν αναλαμβάνουμε καθυστερήσεις αποσκευών. Εάν αντιμετωπίσατε απώλεια ή ζημιά αποσκευών μπορείτε να υποβάλλετε την αίτησή σας εδώ. Θα επανέλθουμε αμέσως με την εκτίμησή μας.

Ασχολείστε και με τραυματισμούς στις αεροπορικές μεταφορές;

Ναι, αν έχετε υποστεί κάποιον τραυματισμό ή κίνδυνο για την υγεία σας εντός του αεροσκάφους ή κατά τη διάρκεια της επιβίβασης ή της αποβίβασης, για τους οποίους δεν ευθύνεστε, τότε μπορείτε να υποβάλλετε την αίτησή σας εδώ. Θα επανέλθουμε αμέσως με την εκτίμησή μας για την πιθανή αποζημίωσή σας.

Δικαιούμαι αποζημίωση;
Έλεγχος Αποζημίωσης

Αμοιβές και μέθοδοι πληρωμής

Ποια είναι η αμοιβή της AirLawyer;

Η αμοιβή της AirLawyer διαμορφώνεται ως εξής: Α. Σε εξωδικαστικές υποθέσεις: 1. Ευρώ 80, όταν ο πελάτης λάβει αποζημίωση Ευρώ 250, 2. Ευρώ 130, όταν ο πελάτης λάβει αποζημίωση Ευρώ 400, και 3. Ευρώ 190, όταν ο πελάτης λάβει αποζημίωση Ευρώ 600. Β. Σε υποθέσεις με άσκηση αγωγής: 1. Ευρώ 110, όταν ο πελάτης λάβει αποζημίωση Ευρώ 250, 2. Ευρώ 180, όταν ο πελάτης λάβει αποζημίωση Ευρώ 400, και 3. Ευρώ 270, όταν ο πελάτης λάβει αποζημίωση Ευρώ 600. Στις πιο πάνω αμοιβές συμπεριλαμβάνεται τυχόν Φ.Π.Α., δηλαδή οι αμοιβές αυτές είναι τελικές. Για οποιαδήποτε άλλα ποσά αποζημίωσης ή επιστροφής αντιτίμου εισιτηρίων, η αμοιβή ανέρχεται στο 24,80% (συμπεριλαμβανομένου τυχόν Φ.Π.Α.) του ποσού που καταβλήθηκε στον πελάτη από την αεροπορική εταιρεία είτε εξωδικαστικά είτε μετά την άσκηση αγωγής. Στις περιπτώσεις ειδικής συμφωνίας μπορούν να εφαρμοστούν διαφορετικές χρεώσεις σύμφωνα με τους ιδιαίτερους όρους της συμφωνίας. Πληρωνόμαστε μόνο εάν η διεκδίκηση της απαίτησή σας είναι επιτυχής. Δε σας χρεώνουμε τίποτα προκαταβολικά. Εάν η απαίτησή σας απορριφθεί δεν πληρώνετε οποιοδήποτε ποσό. Η χρήση της ηλεκτρονικής μας πλατφόρμας για να ελέγξετε αν και ποιο ποσό δικαιούστε ως αποζημίωση είναι εντελώς δωρεάν.

Υπάρχουν επιπλέον έξοδα σε περίπτωση δικαστικής ενέργειας;

Αν πρέπει να προσφύγουμε στο Δικαστήριο η αμοιβή μας θα είναι επίσης 20% (συν Φ.Π.Α. 24% επί της αμοιβής). Και πάλι θα μας πληρώσετε μόνο σε περίπτωση επιτυχίας. Εμείς δε θα προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία, εκτός εάν έχουμε τη συγκατάθεσή σας.

Πώς θα λάβω την αποζημίωσή μου;

Σύμφωνα με την πολιτική μας, θα λάβουμε την αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία και αμέσως θα σας ζητήσουμε τα στοιχεία του Τραπεζικού σας λογαριασμού προκειμένου να σας μεταφέρουμε τα χρήματα. Συνήθως χρειάζονται 1 - 3 ημέρες για να εμφανιστεί το ποσό της αποζημίωσης στον Τραπεζικό σας λογαριασμό. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τις διαθέσιμες μεθόδους πληρωμής, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] ή στο +302109818688.

Πώς λειτουργεί η AirLawyer

Πώς μπορώ να υποβάλλω αίτηση;

Μπορείτε να ελέγξετε εάν δικαιούστε αποζημίωση και να διεκδικήσετε την αποζημίωσή σας στην εφαρμογή της AirLawyer «Έλεγχος Αποζημίωσης».

Γιατί να επιλέξετε την AirLawyer;

Είμαστε έμπειροι δικηγόροι σε αεροπορικά θέματα που καλύπτουμε τις απαιτήσεις επιβατών για όλα τα είδη ατυχημάτων και συμβάντων πτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων, ματαιώσεων, υπεράριθμων κρατήσεων και εν γένει αρνήσεων επιβίβασης, καθώς και των απαιτήσεων σχετικών με αποσκευές, τραυματισμών στο αεροσκάφος και αθέμιτων πρακτικών. Ενεργούμε ως δικηγόροι σας και σας εκπροσωπούμε εναντίον της αεροπορικής εταιρείας. Επιμένουμε στην επιδίωξη της αξίωσής σας ακόμα και στις πιο περίπλοκες υποθέσεις βάσει των διαθέσιμων διατάξεων του νόμου, για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη διαθέσιμη νομοθεσία. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά σας στο μέγιστο και διεκδικούμε όχι μόνο την αποζημίωση βάσει του Κανονισμού 261/2004, αλλά επίσης όλες οι επιπρόσθετες ζημίες. Σε όλη τη διαδρομή, σας παρέχουμε υποστήριξη και τακτικές ενημερώσεις και πληρωνόμαστε μόνο σε περίπτωση επιτυχίας.

Τι συμβαίνει εάν η αεροπορική εταιρεία απορρίψει την αξίωση αποζημίωσής μου;

Εάν η αεροπορική εταιρεία απορρίψει την απαίτησή σας θα εξετάσουμε την αιτιολογία που παρουσίασε η εταιρεία. Αν πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί της εταιρείας δεν είναι βάσιμες, συνήθως προτείνουμε να ετοιμάσουμε και να καταθέσουμε αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου. Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε δικαστικής προετοιμασίας πάντα ζητούμε τη συγκατάθεσή σας.

Τι πρέπει να κάνετε όταν είστε ακόμα στο αεροδρόμιο

Η πτήση μου έχει καθυστέρηση. Τι πρέπει να κάνω;

Αν η πτήση σας έχει καθυστερήσει και είστε ακόμα στο αεροδρόμιο, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 • Κρατήστε τα εισιτήρια και τις κάρτες επιβίβασης που σχετίζονται με την καθυστερημένη πτήση και με οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πτήση που σας προσφέρεται.
 • Ρωτήστε το προσωπικό εδάφους γιατί καθυστερεί η πτήση.
 • Σημειώστε την πραγματική ώρα άφιξης στον προορισμό σας. Να θυμάστε ότι η ώρα άφιξης είναι όταν ανοίγει η πρώτη πόρτα του αεροσκάφους για την αποβίβαση, και όχι όταν το αεροσκάφος προσγειωθεί ή σταθμεύσει στην πύλη. Αν μπορείτε, συλλέξτε ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία, όπως φωτογραφίες του πίνακα αναχωρήσεων ή οποιαδήποτε επικοινωνία με την αεροπορική εταιρεία, η οποία επιβεβαιώνει την καθυστέρηση. 
 • Ζητήστε από την αεροπορική εταιρεία να καλύψει γεύματα και αναψυκτικά. 
 • Διατηρείτε όλες τις αποδείξεις από τις δαπάνες που προέκυψαν λόγω της καθυστέρησης (συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχειακών κρατήσεων, ενοικιάσεων αυτοκινήτων, δρομολογίων ταξί, γευμάτων κ.λπ.)
 • Να είστε προσεκτικοί με αυτά που υπογράφετε - μην υπογράψετε τίποτα ή δεχθείτε προσφορές που μπορεί να σας ζητούν να παραιτηθείτε από τα δικαιώματα που σας (για παράδειγμα, κουπόνια για μελλοντικές πτήσεις).

 

Αφού φτάσετε στον προορισμό σας, μπορείτε να ελέγξετε εάν δικαιούστε αποζημίωση στην εφαρμογή της AirLawyer "Έλεγχος Αποζημίωσης".

Η πτήση μου ακυρώθηκε. Τι πρέπει να κάνω;

Αν η πτήση σας έχει ματαιωθεί και είστε ακόμα στο αεροδρόμιο ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Κρατήστε τα εισιτήρια και τις κάρτες επιβίβασης που σχετίζονται με τη ματαιωθείσα πτήση και με οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πτήση που σας προσφέρεται.
 • Ρωτήστε το προσωπικό εδάφους γιατί ματαιώθηκε η πτήση.
 • Σημειώστε την πραγματική ώρα άφιξης στον προορισμό σας, αν ταξιδέψετε με εναλλακτική πτήση της ίδιας εταιρίας. Να θυμάστε ότι η ώρα άφιξης είναι όταν ανοίγει η πρώτη πόρτα του αεροσκάφους για την αποβίβαση, και όχι όταν το αεροσκάφος προσγειωθεί ή σταθμεύσει στην πύλη. Αν μπορείτε, συλλέξτε ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία, όπως φωτογραφίες του πίνακα αναχωρήσεων ή οποιαδήποτε επικοινωνία με την αεροπορική εταιρεία, η οποία επιβεβαιώνει τη διατάραξη του ταξιδιού σας. 
 • Ζητήστε από την αεροπορική εταιρεία να καλύψει γεύματα και αναψυκτικά. 
 • Διατηρείτε όλες τις αποδείξεις από τις δαπάνες που προέκυψαν λόγω της καθυστέρησης (συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχειακών κρατήσεων, ενοικιάσεων αυτοκινήτων, δρομολογίων ταξί, γευμάτων κ.λπ.)
 • Να είστε προσεκτικοί με αυτά που υπογράφετε - μην υπογράψετε τίποτα ή δεχθείτε προσφορές που μπορεί να σας ζητούν να παραιτηθείτε από τα δικαιώματα που σας (για παράδειγμα, κουπόνια για μελλοντικές πτήσεις).


Μπορείτε να ελέγξετε εάν δικαιούστε αποζημίωση στην εφαρμογή της AirLawyer «Έλεγχος Αποζημίωσης».

Μου αρνήθηκαν την επιβίβασή μου. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν είστε ακόμα στο αεροδρόμιο και σας αρνήθηκαν την επιβίβασή σας παρά τη θέλησή σας, μπορείτε να ζητήσετε από την αεροπορική εταιρεία να σας κλείσει θέση σε άλλο δρομολόγιο προς τον τελικό σας προορισμό που σας εξυπηρετεί ή να σας επιστραφεί το συνολικό αντίτιμο του εισιτηρίου σας. 

 

 • Επιπλέον, θυμηθείτε να κρατήσετε τα ακόλουθα έγγραφα, προκειμένου να υποστηρίξετε την απαίτησή σας:
 • Ζητήστε την έγγραφη βεβαίωση του αερομεταφορέα ότι σας αρνήθηκαν την επιβίβαση, συμπεριλαμβανομένου του λόγου της άρνησης επιβίβασης.
 • Κρατήστε τα εισιτήρια και τις κάρτες επιβίβασης που σχετίζονται με οποιαδήποτε συνδεδεμένη πτήση τυχόν χάσατε και με οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πτήση.
 • Αν σας προσφέρθηκε εναλλακτική πτήση σημειώστε την πραγματική ώρα άφιξης στον προορισμό σας. Να θυμάστε ότι η ώρα άφιξης είναι όταν ανοίγει η πρώτη πόρτα του αεροσκάφους για την αποβίβαση, και όχι όταν το αεροσκάφος προσγειωθεί ή σταθμεύσει στην πύλη. Αν μπορείτε, συλλέξτε ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία, όπως φωτογραφίες του πίνακα αναχωρήσεων ή οποιαδήποτε επικοινωνία με την αεροπορική εταιρεία, η οποία επιβεβαιώνει τη διατάραξη του ταξιδιού σας.


Μπορείτε να ελέγξετε εάν δικαιούστε αποζημίωση στην εφαρμογή της AirLawyer «Έλεγχος Αποζημίωσης».

Λείπει οι αποσκευή μου. Τι πρέπει να κάνω;

Αν είστε ακόμη στο αεροδρόμιο και ανακαλύψατε ότι λείπει η αποσκευή σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 

 • Να το αναφέρετε αμέσως στο γραφείο απώλειας αποσκευών του αερομεταφορέα που εκτέλεσε την πτήση και φροντίστε να συμπληρώσετε μια Έκθεση Παρατυπίας στη μεταφορά περιουσιακού στοιχείου (Property Irregularity Report). Κρατήστε ένα αντίγραφο και σημειώστε τον αριθμό αναφοράς της πιο πάνω Έκθεσης προκειμένου να παρακολουθείτε την κατάσταση της αποσκευής σας
 • Εάν πληρώσατε για να αντικαταστήσετε αντικείμενα που σας έλειπαν, τα οποία περιέχονταν στην καθυστερημένη αποσκευή, φυλάξτε όλες τις σχετικές αποδείξεις προκειμένου να τις χρησιμοποιήσετε για τη διεκδίκηση της οικονομικής ζημιάς σας.
 • Προσοχή! Αφότου η αποσκευή σας παραδόθηκε, έχετε 21 ημέρες για να υποβάλετε αξίωση εναντίον της αεροπορικής εταιρίας. Μπορείτε να υποβάλετε το αίτημα αποζημίωσής σας είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω email. Προσπαθήστε να συντάξετε έναν πλήρη κατάλογο όλων των αντικειμένων που περιέχονταν στην αποσκευή και επισυνάψτε όλα τις σχετικές αποδείξεις αγοράς καινούργιων αντικειμένων που έπρεπε να αγοράσετε, συμπεριλαμβανομένων τιμολογίων και βεβαιώσεων Τραπεζών ή πιστωτικών καρτών. Όταν η αεροπορική εταιρία παραδεχτεί την απώλεια ή περάσουν 21 μέρες από την ημέρα του ταξιδιού σας, μπορείτε να υποβάλετε το αίτημα αποζημίωσής σας.


Αν θέλετε η AirLawyer να σας εκπροσωπήσει έναντι του αερομεταφορέα εξαιτίας απώλειας αποσκευής, μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας εδώ.

Παρέλαβα την αποσκευή μου με ζημιές. Τι πρέπει να κάνω;

Αν είστε ακόμη στο αεροδρόμιο και ανακαλύψατε ότι η αποσκευή σας έχει υποστεί ζημιές, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 

 • Φωτογραφήστε τη ζημιά της αποσκευής σας και τυχόν περιεχομένων σε αυτή αντικειμένων και δηλώστε τη ζημιά στο γραφείο αποσκευών του αερομεταφορέα που εκτελούσε την πτήση. Συμπληρώστε μια Έκθεση Παρατυπιών στη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων (Property Irregularity Report) και επισυνάψτε σε αυτή τις φωτογραφίες της ζημιάς.Κρατήστε ένα αντίγραφο και σημειώστε τον αριθμό αναφοράς της πιο πάνω Έκθεσης, ως απόδειξη της έγκαιρης ανακοίνωσης της διαμαρτυρίας σας στο αερομεταφορέα. 
 • Εάν πληρώσατε για αντικατάσταση περιεχομένων στην αποσκευή σας αντικειμένων που υπέστησαν ζημιά, κρατήστε όλες τις σχετικές αποδείξεις για να τις χρησιμοποιήσετε για τη διεκδίκηση της οικονομικής ζημιάς σας. Επίσης, κρατήστε την απόδειξη για την αντικατάσταση της κατεστραμμένης σας αποσκευής.
 • Προσοχή! Σε περίπτωση που δεν υποβάλετε Έκθεση για τη ζημιά της αποσκευής σας στο αεροδρόμιο έχετε μόνο 7 ημέρες από την παράδοση της αποσκευής που υπέστη ζημιά για να διαμαρτυρηθείτε στον μεταφορέα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συντάξει έναν πλήρη κατάλογο με την περιγραφή και την αξία της αποσκευής και των περιεχομένων σε αυτή αντικειμένων που υπέστησαν ζημία και επισυνάψτε όλες τις σχετικές αποδείξεις αγοράς καινούργιων αντικειμένων που έπρεπε να αγοράσετε, συμπεριλαμβανομένων τιμολογίων και βεβαιώσεων Τραπεζών ή πιστωτικών καρτών.


Αν θέλετε η AirLawyer να σας εκπροσωπήσει έναντι του αερομεταφορέα εξαιτίας ζημιάς αποσκευής, μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας εδώ.

Τραυματίστηκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν υποστήκατε τραυματισμό ή κίνδυνο στην υγεία σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, για την οποία δεν είστε υπεύθυνοι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 • Από τη στιγμή που συνέβη το ατύχημα ή το επικίνδυνο για την υγεία σας περιστατικό, προσπαθήστε αν είναι δυνατόν να κρατήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας οποιωνδήποτε αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν στοιχεία για τις συνθήκες του ατυχήματος ή του επικίνδυνου για την υγεία σας συμβάντος. Εάν είναι δυνατόν, να τραβήξετε φωτογραφίες του τραυματισμού σας και του περιβάλλοντος εντός του οποίου συνέβη και κρατήστε τις ως αποδεικτικά στοιχεία.
 • Πριν αναχωρήσετε από το αεροδρόμιο, δηλώστε το ατύχημα ή επικίνδυνο για την υγεία σας συμβάν στο γραφείο του αερομεταφορέα σας καθώς και στο γραφείο Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο. Φροντίστε να διατηρείτε αντίγραφα από τις δύο αναφορές σας και να σημειώσετε τους αριθμού αναφοράς τους.  
 • Τηρείτε αρχείο όλων των ιατρικών εξετάσεων που αποδεικνύουν τον τραυματισμό σας ή την ασθένειά σας και την εξέλιξη αυτών. Επίσης, διατηρείτε όλα τις αποδείξεις για τα ιατρικά έξοδα και άλλα έξοδα που ήταν αναγκαία για την ανάρρωσή σας.


Αν θέλετε η AirLawyer να σας εκπροσωπήσει έναντι του αερομεταφορέα εξαιτίας τραυματισμού ή κινδύνου υγείας, μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας εδώ.

Δικαιούμαι αποζημίωση;
Έλεγχος Αποζημίωσης

Τα δικαιώματά σας

Έχασα τη συνδεδεμένη πτήση μου. Δικαιούμαι αποζημίωση;

Έχετε δικαίωμα αποζημίωσης αν ισχύουν όλες οι παρακάτω συνθήκες:

 • Είχατε κράτηση για πολλαπλές πτήσεις με τον ίδιο κωδικό κράτησης και χάσατε μία από αυτές, διότι η προηγούμενη πτήση ματαιώθηκε ή καθυστέρησε.
 • Δε φτάσατε ποτέ στον τελικό σας προορισμό ή έχετε φτάσει 2 ή περισσότερες ώρες αργότερα.
 • Η καθυστέρηση ή η ματαίωση της πτήσης δεν προκλήθηκε από έκτακτες περιστάσεις, όπως γενικές απεργίες, αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες, τεχνικά προβλήματα στο αεροδρόμιο, περιορισμούς από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, πολιτική αναταραχή.


Μπορείτε να ελέγξετε εάν δικαιούστε αποζημίωση στην εφαρμογή της AirLawyer «Έλεγχος Αποζημίωσης».

Η πτήση μου καθυστέρησε. Δικαιούμαι αποζημίωση;

Έχετε δικαίωμα αποζημίωσης, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Η καθυστέρηση στο τελικό σας προορισμό είναι 3 ώρες ή περισσότερο.
 • Είτε αναχωρήσατε από αεροδρόμιο εντός της ΕΕ ή η πτήση σας εκτελέστηκε από ευρωπαϊκό αερομεταφορέα.
 • Η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε έκτακτες περιστάσεις, όπως γενικές απεργίες, αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες, τεχνικά προβλήματα στο αεροδρόμιο, περιορισμούς από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, πολιτική αναταραχή.


Μπορείτε να ελέγξετε εάν δικαιούστε αποζημίωση στην εφαρμογή της AirLawyer «Έλεγχος Αποζημίωσης».

Η πτήση μου ακυρώθηκε. Δικαιούμαι αποζημίωση;

Έχετε δικαίωμα αποζημίωσης, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Η αεροπορική εταιρεία δεν σας ενημέρωσε για τη ματαίωση ή σας ενημέρωσε λιγότερες από 14 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησης.
 • Το αεροδρόμιο αναχώρησης ήταν εντός της ΕΕ ή ματαιωθείσα πτήση θα εκτελούνταν από ευρωπαϊκό αερομεταφορέα.
 • Η ματαίωση δεν προκλήθηκε από έκτακτες περιστάσεις, όπως γενικές απεργίες, αντίξοες μετεωρολογικές συνθήκες, τεχνικά προβλήματα στο αεροδρόμιο, περιορισμούς από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, πολιτική αναταραχή.

 

Μπορείτε να ελέγξετε εάν δικαιούστε αποζημίωση στην εφαρμογή της AirLawyer «Έλεγχος Αποζημίωσης».

 

Υπέστην άρνηση επιβίβασης. Δικαιούμαι αποζημίωση;

Εάν η επιβίβασή σας δεν έγινε δεκτή παρά τη θέλησή σας, έχετε δικαίωμα αποζημίωσης, όπως αν η πτήση σας ακυρώθηκε και, επίσης, δικαιούστε να σας επιστραφεί το συνολικό κόστος του εισιτηρίου ή να ταξιδέψετε με εναλλακτικό δρομολόγιο προς τον τελικό προορισμό σας, αν αυτό σας εξυπηρετεί.

 

Αν η πτήση σας υπερ-κρατήθηκε και παραδώσατε εθελοντικά την κράτησή σας με αντάλλαγμα ένα ταξιδιωτικό κουπόνι, αεροπορικά μίλια ή άλλο είδος αποζημίωσης, δεν έχετε πλέον δικαίωμα αποζημίωσης δυνάμει του παρόντος Κανονισμού.

 

Δε δικαιούστε επίσης αποζημίωση, εάν δεν ολοκληρώσατε το check-in ή δεν παρουσιαστήκατε στην πύλη εγκαίρως, δεν είχατε τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα ή προκαλέσατε ανησυχίες για την υγεία ή την ασφάλεια των υπόλοιπων επιβατών.

 

Η αποσκευή μου έχει καθυστερήσει. Δικαιούμαι αποζημίωση;

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μόντρεαλ μπορείτε να διεκδικήσετε οποιαδήποτε ζημιά τυχόν προκλήθηκε από την καθυστέρηση της αποσκευής σας, με την προϋπόθεση να υπάρχει απόδειξη ότι η καθυστέρηση αυτή σας ανάγκασε να πληρώσετε για την αντικατάσταση οποιωνδήποτε ειδών μεταφέρονταν με την αποσκευή σας. Επιπλέον, αν η καθυστέρηση της αποσκευής σας και των αντικειμένων εντός της σας προκάλεσε οποιουδήποτε είδους ταλαιπωρία μπορείτε να διεκδικήσετε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθική βλάβης. Η μέγιστη συνολική αξίωση περιορίζεται στο ποσό των ΕΤΔ 1.131 - περίπου € 1.362.

Η αποσκευή μου χάθηκε. Δικαιούμαι αποζημίωση;

Αν η αποσκευή σας έχει καθυστερήσει για περισσότερες από 21 μέρες, θεωρείται ότι έχει χαθεί. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μόντρεαλ μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση ίση με την αξία της αποσκευής σας και οποιωνδήποτε αντικειμένων περιέχονταν σε αυτή, για τα οποία υπάρχει απόδειξη αγοράς. Επιπλέον, αν η καθυστέρηση της αποσκευής σας και των αντικειμένων εντός της σας προκάλεσε οποιουδήποτε είδους ταλαιπωρία μπορείτε να διεκδικήσετε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθική βλάβης. Η μέγιστη συνολική αξίωση περιορίζεται στο ποσό των ΕΤΔ 1.131 - περίπου € 1.362.

Η αποσκευή μου υπέστη ζημιές. Δικαιούμαι αποζημίωση;

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μόντρεαλ μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση για την επισκευή ή για την αντικατάσταση της αποσκευής, αν η αποσκευή καταστράφηκε. Αν οποιαδήποτε αντικείμενα που περιέχονταν στην αποσκευή επηρεάστηκαν και αυτά, η αξία τους μπορεί επίσης να διεκδικηθεί, αν παρουσιάσετε σχετικά αποδεικτικά στοιχεία. Επιπλέον, αν η ζημιά της αποσκευής σας ή οποιωνδήποτε αντικειμένων εντός της σας προκάλεσε οποιουδήποτε είδους ηθική βλάβη μπορείτε να διεκδικήσετε χρηματική ικανοποίηση λόγω αυτής. Η μέγιστη συνολική αξίωση περιορίζεται στο ποσό των ΕΤΔ 1.131 - περίπου € 1.362.

Τραυματίστηκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου. Δικαιούμαι αποζημίωση;

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μόντρεαλ, εάν έχετε υποστεί κάποιον τραυματισμό ή ασθένεια επί του αεροσκάφους ή κατά τη διάρκεια της επιβίβασης ή αποβίβασης, για τον οποίο δεν ευθύνεστε, μπορείτε να διεκδικήσετε χρηματική ικανοποίηση λόγω  ηθικής βλάβης και αποζημίωση για τυχόν έξοδα που προέκυψαν εξαιτίας του τραυματισμού ή της ασθένειας μέχρι το ποσό των ΕΤΔ 113.100 - περίπου € 136.265.

Τι είναι οι "έκτακτες περιστάσεις";

«Έκτακτες περιστάσεις» είναι περιστάσεις που δεν υπόκεινται στο αποτελεσματικό έλεγχο των αεροπορικών εταιρειών και τις απαλλάσσουν από την υποχρέωση να σας αποζημιώσουν σε περίπτωση ματαίωσης της πτήσης ή καθυστέρησης άφιξης στον προορισμό σας 3 ή περισσότερων ωρών. Τέτοιες περιστάσεις μπορεί να προκύψουν λόγω γενικών απεργιών, αντίξοων μετεωρολογικές συνθήκες, τεχνικών προβλημάτων στο αεροδρόμιο, περιορισμών από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, πολιτικής αναταραχής.

 

Ενδοεταιρικές απεργίες από το προσωπικό του αερομεταφορέα, δε θεωρούνται "έκτακτη περίσταση". Στις περιπτώσεις αυτές, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποζημιώσουν τους επιβάτες σύμφωνα με τον ΕΚ 261/2004.

 

Μπορώ ακόμα να διεκδικήσω αποζημίωση παρότι έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα;

Η αξίωσή σας παραγράφεται σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας σας, με την προϋπόθεση ότι είτε ο τόπος αναχώρησης ή ο τόπος προορισμού βρίσκεται σε αυτή τη χώρα. Διαφορετικά, η αξίωσή σας θα παραγράφεται σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας όπου ο μεταφορέας έχει την έδρα του.

 

Χώρα Παραγραφή
 Αυστρία  3 έτη
 Βέλγιο  1 έτος
 Βουλγαρία  3 έτη
 Κροατία  3 έτη
 Κύπρος  6 έτη
 Τσεχική Δημοκρατία  3 έτη
 Δανία  3 έτη
 Εσθονία  3 έτη
 Φινλανδία  3 έτη
 Γαλλία  5 έτη
 Γερμανία  3 έτη
 Ελλάδα  20 έτη
 Ουγγαρία  5 έτη
 Ισλανδία  2 έτη
 Ιρλανδία  6 έτη
 Ιταλία  26 μήνες
 Λετονία  2 έτη
 Λιθουανία  3 έτη
 Λουξεμβούργο  10 έτη
 Μάλτα  Κανένα όριο
 Ολλανδία  2 έτη
 Νορβηγία  3 έτη
 Πολωνία  1 έτος
 Πορτογαλία  3 έτη
 Ρουμανία  3 έτη
 Σλοβακία  2 έτη
 Σλοβενία  2 έτη
 Ισπανία  5 έτη
 Σουηδία  3 έτη
 Ελβετία  2 έτη
 Ηνωμένο Βασίλειο  6 έτη

 

Για καθυστερήσεις, απώλειες και ζημιές αποσκευών και κινδύνους υγείας, μπορείτε να διεκδικήσετε την αποζημίωσή σας εντός περιόδου 2 ετών από την ημερομηνία άφιξης στον προορισμό σας.

Η αξίωσή σας

Ποιος πρέπει να διεκδικήσει την αποζημίωση, εάν το εισιτήριο αγοράστηκε από έναν τρίτο;

Εσείς, ως ο επιβάτης πρέπει να διεκδικήσετε και να λάβετε την αποζημίωση, ακόμη και αν δεν είστε ο αγοραστής του εισιτηρίου. Ο αγοραστής του εισιτηρίου μπορεί να εισπράξει την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου και όποια άλλη οικονομική ζημιά προκλήθηκε σε αυτόν, όπου η επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου ή περαιτέρω αποζημίωση προβλέπονται.

Ο αερομεταφορέας με αποζημίωσε για δαπάνες και έξοδα διαμονής - έχω ακόμα δικαίωμα αποζημίωσης;

Ακόμα και αν έχετε αποζημιωθεί για επιπρόσθετα έξοδα και διαμονή σε ξενοδοχείο, εξακολουθείτε να δικαιούστε να λάβετε αποζημίωση όπως προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 261/2004.

Πού μπορώ να βρω το κωδικό της κράτησής μου (booking reference ή PNR);

Ένας κωδικός κράτησης είναι ο κωδικός αναγνώρισης της κράτησής σας που παράγεται από το ηλεκτρονικό σύστημα της αεροπορικής εταιρείας. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός 6 συμβόλων - γραμμάτων και αριθμών - τον οποίο μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό εισιτήριό σας και σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που επιβεβαιώνει την κράτηση σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το εισιτήριό σας, ίσως να μπορείτε να βρείτε τον κωδικό κράτησής σας στο ιστορικό του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, όπου πιθανώς περιλαμβάνονται επιβεβαιώσεις κρατήσεων, κάθε είδους υπενθυμίσεις για το ταξίδι κ.τ.λ.

Τι συμβαίνει όταν η αεροπορική εταιρεία δεν ανταποκρίνεται καθόλου;

Μερικές φορές οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται καθόλου σε αιτήματα αποζημίωσης. Σε αυτή την περίπτωση θα προχωρήσουμε (α) σε καταγγελία με αίτημα αποζημίωσης ενώπιον της αρμόδιας Αρχής που είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή του Κανονισμού 261/2004, ή (β) με τη διεκδίκηση της αποζημίωσης στο Δικαστήριο, πάντα αφού ζητήσουμε τη συγκατάθεσή σας.

Τι κάνω αν ο αερομεταφορέας επικοινωνήσει μαζί μου αφότου υπέβαλα αίτηση αποζημίωσης στην AirLawyer;

Μπορείτε να τους πείτε ότι εκπροσωπείστε από δικηγόρο και ότι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την AirLawyer σχετικά με την απαίτησή σας. Μερικές φορές, μετά την υποβολή αίτησης αποζημίωσης για λογαριασμό επιβάτη η αεροπορική εταιρία επικοινωνεί απευθείας μαζί του/της προσφέροντάς τους να κλείσει η υπόθεση, καταβάλλοντας ένα χρηματικό ποσό ή κάνοντας μια εναλλακτική προσφορά, όπως κουπόνια ή εισιτήρια. Η προσφερόμενη αποζημίωση ενδέχεται να είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που δικαιούστε. Σε κάθε περίπτωση, σας συμβουλεύουμε να μας ενημερώσετε για οποιαδήποτε επικοινωνία έχετε απευθείας με τον αερομεταφορέα.

Συνεπιβάτες έκλεισαν πτήση με μια ενιαία κράτηση. Ποιος θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα αποζημίωσης;

Αρκεί ένας επιβάτης που ταξιδεύει μαζί με άλλους επιβάτες να υποβάλει ένα αίτημα αποζημίωσης στην AirLawyer και να συμπεριλάβει τα ονόματα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή τους τηλεφωνικούς αριθμούς όλων των άλλων συνεπιβατών του. Σε αυτή την περίπτωση η AirLawyer θα επικοινωνήσει με κάθε επιβάτη προσωπικά για να λάβει την έγκρισή τους να διεκδικήσει εκ μέρους τους την αποζημίωσή τους.

Οι ανήλικοι δικαιούνται αποζημίωση; Και ποιος πρέπει να υπογράψει για λογαριασμό τους;

Ναι, οι ανήλικοι, οι οποίοι είχαν θέση κλεισμένη στο όνομά τους, έχουν το δικαίωμα για αποζημίωση. Σε αυτή την περίπτωση, Εξουσιοδοτήσεις μπορούν να υπογραφούν από τους γονείς ή νόμιμους κηδεμόνες τους.

Διεκδικήστε την Αποζημίωσή σας

Θα σας πάρει λιγότερο από 3 λεπτά και θα μπορούσατε να λάβετε ό,τι δικαιούστε σε λίγα μόνο βήματα.

Διατάραξη Πτήσης

Καθυστέρηση, Ακύρωση,
Άρνηση Eπιβίβασης

Έλεγχος Αποζημίωσης

Πρόβλημα με Aποσκευή

Απώλεια, Ζημιά

Υποβολή Αιτήματος

Κίνδυνος Yγείας

Τραυματισμός, Ασθένεια

Υποβολή Αιτήματος
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ